Adalah masuk akal bahawa pengawal selia perbankan terkemuka negeri mempunyai latar belakang dalam sejarah serta kepakaran undang-undang dan kewangan.

Pesuruhjaya Bank Negara Arkansas Candace Franks telah berkhidmat dengan badan kawal selia kewangan selama hampir 40 tahun, pertama sebagai penasihat am kepada jabatan bank dan Lembaga Perbankan Negeri bermula pada 1980, kemudian berkhidmat dari 1995 hingga 2007 sebagai Timbalan Pesuruhjaya dan Penasihat Am. Dia dinamakan sebagai pesuruhjaya ke-21 pada 2007, wanita pertama dan pengawal selia bank profesional pertama dilantik ke jawatannya.

Anak perempuan kepada doktor di Jonesboro, Franks memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam sejarah dan sarjana dalam sejarah Amerika di Universiti Negeri Arkansas di Jonesboro sebelum menerima ijazah Doktor Juris dari Universiti Arkansas di Little Rock School of Law.

Dalam industri yang sering melalui tempoh boom dan bust yang biasa, Franks mungkin menjadi pengawas yang sempurna untuk mengekalkan sejarah tertentu daripada berulang.

Hampir sedekad selepas krisis kewangan yang membawa kepada Kemelesetan Besar, jabatan perbankan Franks menyelia 79 bank perdagangan berpiagam kerajaan dengan jumlah aset melebihi $100 bilion. Tanggungjawab beliau termasuk pengawalseliaan, penyeliaan dan pemeriksaan bank berpiagam kerajaan Arkansas, syarikat pemegangan bank, syarikat amanah dan Arkansas Capital Corporation.

Beliau berkhidmat sebagai Pengerusi Persidangan Kebangsaan Penyelia Bank Negara pada Mei 2014 hingga Mei 2015. Sebagai Pengerusi Emeritus, Franks terus berkhidmat sebagai ahli ex-officio lembaga pengarahnya.

Franks bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Talk Business & Politics Roby Brock untuk membincangkan pertumbuhan dan kesihatan bank Arkansas serta trend peningkatan perubahan pemilikan dan permodalan semula. Artikel ini mula-mula muncul dalam edisi terkini Northeast Arkansas Talk Business & Politics .

Roby Brock: Tajuk berita terkini dalam perbankan Arkansas memfokuskan pada perkembangan bank yang lebih kecil, mendapatkan pasukan pengurusan baharu, mempermodalkan semula institusi. Apakah yang anda lihat berlaku dalam landskap perbankan di Arkansas hari ini?

Candace Franks: Saya terus melihat, dan saya menjangkakan untuk terus melihat, penggabungan, penyatuan dan pengambilalihan. Jelas sekali, ekonomi telah bertambah baik, jadi saya berpendapat bahawa banyak pelabur dalam institusi yang lebih kecil sedang mencari tempat lain untuk menjadi rakan kongsi. Mungkin, mungkin mencari beberapa kawasan pertumbuhan yang lebih tinggi daripada kawasan yang merupakan kawasan pertumbuhan rendah.

Di bank yang lebih kecil, saya boleh memberitahu anda bahawa secara amnya apa yang mendorong untuk ini ialah perubahan generasi. Kami melihat banyak perkara itu setakat kesan institusi tersebut yang ingin mencari pemilikan baharu atau rakan kongsi baharu. Dalam kebanyakan institusi yang lebih kecil itu, kami mempunyai pemilikan yang rapat dan kadangkala keluarga tidak mahu pulang atau tidak mahu pulang ke rumah dan menguruskan bank, jadi sudah tiba masanya institusi itu mencari pengurusan baharu.

Brock: Anda bercakap tentang bagaimana datuk dan bapa telah mengendalikan bank selama lebih 40 tahun, dan anak lelaki atau perempuan memutuskan mereka tidak mahu tinggal di bandar kecil Arkansas lagi …

Franks: Betul sekali. Itu bukan perkara luar biasa untuk Arkansas. Saya telah bercakap dengan rakan-rakan pesuruhjaya di seluruh negara, dan saya fikir itu adalah perkara biasa yang anda lihat di seluruh negara. Anda mempunyai sebuah institusi kecil di kawasan luar bandar dan anda tidak nampak keluarga itu pulang ke rumah untuk menguruskan bank. Banyak kali generasi itu mencari peluang baru untuk institusi dan dengan cara untuk mereka bersara.

Brock: Jika kita melihat ke arah Arkansas Timur Laut, saya melihat tebing dari Batesville ke Paragould ke Forrest City ke Stuttgart – jika anda ingin meliputi kawasan itu – saya melihatnya berkembang di bahagian lain negeri ini. Apakah yang anda lihat di Arkansas Timur Laut setakat pertumbuhan perbankan?

Franks: Kami telah melihat banyak pertumbuhan di Arkansas Timur Laut dalam bank yang datang ke bandar. Tidak ada lagi bank kampung halaman di Jonesboro, yang luar biasa kerana semasa saya membesar sepanjang tahun saya, sentiasa ada beberapa institusi tempatan dengan pejabat utama mereka di Jonesboro. Itu tidak wujud lagi.

Tetapi kami telah melihat banyak pertumbuhan dalam aset di Jonesboro dalam tempoh tiga hingga empat tahun yang lalu. Deposit telah berkembang, aset telah berkembang kira-kira $240 juta di kawasan itu dan di institusi tersebut, jadi anda telah melihat banyak bank pergi ke Jonesboro. Saya fikir ia adalah tempat peluang di Arkansas Timur Laut.

Brock: Transformasi kerajaan negeri nampaknya akan berlaku. Jabatan Bank Negara akan berada di bawah payung Jabatan Perdagangan. Apa yang anda fikir akan berlaku akibat daripada itu?

Franks: Berdasarkan apa yang kami baca dan juga perbualan yang kami ada dengan pejabat gabenor dan pihak berkepentingan lain dalam proses itu, saya fikir Jabatan Bank mungkin akan melihat perniagaan seperti biasa sebaik sahaja transformasi ini berkuat kuasa. Jabatan bank mempunyai misi yang unik dan benar-benar misi tunggal, dan kami sentiasa berjalan dengan cekap di pejabat ini.

Apa yang kami lakukan adalah penting untuk bank dan untuk warga Arkansas. Memastikan kami mempunyai sistem perbankan yang selamat dan kukuh untuk orang ramai mendepositkan wang mereka. Kami 100% hasil istimewa, bermakna bank membayar 100% daripada kos operasi kami, dan kami sentiasa cuba menjadi pengurus bank yang baik. wang apabila mereka membayar untuk agensi ini beroperasi. Saya fikir kita akan dapat meneruskan misi kita.

Brock: Menilai kesihatan industri perbankan di Arkansas hari ini.

Franks: Kami melihat banyak pertumbuhan dalam aset. Jabatan Bank Negara mengawal selia jumlah aset bernilai kira-kira $50 bilion empat tahun lalu, dan setakat 31 Disember 2018, kami keluar dengan jumlah aset berjumlah $100 bilion yang kami selia sekarang, jadi kami melihat ledakan mutlak dalam pertumbuhan. Ia bukan sahaja daripada pengambilalihan kepada empat institusi besar, tetapi kami juga telah melihat pertumbuhan kukuh yang baik dalam institusi kami yang lebih kecil. Itu telah memberi sedikit tekanan kepada kecairan. Itu adalah sesuatu yang selalu kami tonton dan kami pantau, tetapi sebenarnya semua orang melakukannya dengan baik sekarang.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *