Akan datang

Amazonifikasi Penjagaan Kesihatan

Era digital bukan lagi tentang produk sahaja – ia juga tentang pengalaman pelanggan.

Sebaliknya, perniagaan bersaing dalam keupayaan mereka untuk menyampaikan hasil yang boleh diukur kepada pengguna yang diberi kuasa, iaitu:

 • Dimaklumkan
 • Proaktif
 • Menuntut
 • Arif
 • Mementingkan kos

Sememangnya, pengguna yang diberi kuasa mempunyai jangkaan tinggi terhadap perkhidmatan dan jenama yang mereka pilih untuk disepadukan ke dalam kehidupan mereka – dan pengalaman membeli Amazon, yang sangat pantas, mudah, inovatif dan didorong oleh ulasan pengguna, adalah contoh terbaik bagi arah aliran ini dalam tindakan. .

‘Kesan Amazonifikasi’ ini mengubah setiap industri daripada runcit kepada kewangan – dan industri penjagaan kesihatan kini bersedia untuk berubah selama-lamanya untuk pengguna dan perniagaan.

Impian Amazonifikasi

Infografik hari ini datang kepada kami daripada Publicis Health , dan ia menunjukkan peralihan yang berlaku dalam ruang penjagaan kesihatan kepada ekonomi berasaskan hasil baharu yang dikuasakan oleh pengalaman yang semakin digital dan dipacu data.

Ia juga diterajui oleh generasi milenium, kumpulan yang melihat kuasa beli akhirnya seiring dengan pengaruh mereka. Orang asli digital ini tidak melihat sebab untuk pengalaman penjagaan kesihatan terperangkap dalam cara lamanya – mereka menuntut versi penjagaan kesihatan yang pantas, digital, mudah dan terkuantif bersama-sama dengan perhubungan yang berterusan.

Pengalaman penjagaan kesihatan yang ideal untuk kumpulan ini kelihatan seperti ini:

Akses yang mudah
59% daripada pengguna penjagaan kesihatan AS mahu pengalaman penjagaan kesihatan digital mereka mencerminkan runcit.

Saluran digital
74% daripada pesakit milenium menghargai keupayaan untuk menempah janji temu dan membayar bil dalam talian.

Hubungan yang berterusan
48% pengguna penjagaan kesihatan ingin bekerjasama dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka untuk rawatan yang diperibadikan.

Melayan pesakit lebih seperti pengguna runcit akan menjadi anjakan paradigma untuk penjagaan kesihatan – dan ia memerlukan syarikat melabur dalam bidang seperti data besar untuk melengkapkan pengalaman pesakit.

Hubungan Yang Berterusan

Hubungan penyedia penjagaan kesihatan pesakit sentiasa berubah.

Apabila permintaan pengguna meningkat, terdapat juga tekanan yang meningkat ke atas penyedia penjagaan kesihatan dan perniagaan farmasi untuk menyampaikannya. Pesakit tidak lagi menerima diberitahu apa yang mereka perlukan, sebaliknya mahu mengawal kesihatan mereka dengan lebih baik.

Hubungan yang lebih berhubung dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka boleh membantu mencapai matlamat ini. Ia terdiri daripada empat komponen:

 1. Kenal pasti keperluan pesakit
 2. Temui keperluan yang berkembang dengan menggunakan pelaporan diri untuk memahami corak perubahan
 3. Memenuhi keperluan pesakit dengan mendayakan perkhidmatan berkaitan untuk campur tangan ramalan
 4. Padankan pengalaman hidup sebenar dengan keputusan rawatan, dengan menggunakan data untuk mendapatkan 360 darjah pesakit

Ini boleh membawa bukan sahaja kepada pengalaman penjagaan pesakit yang lebih baik, tetapi juga hasil yang lebih baik.

Trifecta Penjagaan Sokongan

Platform penjagaan sokongan yang berkesan memudahkan banyak bahagian bergerak yang mesti disatukan dalam proses penjagaan pesakit. Ia memanfaatkan trifecta berikut:

1. Reka bentuk perkhidmatan
Menghubungkan perkhidmatan dan aliran kerja untuk pengalaman hujung ke hujung yang optimum, di samping memberi pesakit sumber untuk melibatkan diri dengan penjagaan kesihatan mereka sendiri.

2. Pengaktifan teknologi
Tulang belakang untuk menyampaikan penjagaan pesakit kepada setiap pemegang kepentingan yang disokong oleh teknologi kecerdasan buatan (AI) untuk pengalaman yang lancar.

3. Kepintaran data
Papan pemuka yang betul menyumbang kepada mencungkil cerapan analitik, mendedahkan kisah pesakit yang unik untuk rawatan yang strategik dan disesuaikan.

Menghubungkan manusia dengan sistem kesihatan, platform penjagaan sokongan menghubungkan semua pemain dan aliran kerja yang terlibat. Keputusan? Hasil yang boleh diukur, dan pulangan pelaburan yang jelas.

Mengguna pakai data besar dalam penjagaan kesihatan boleh menghasilkan:

 • 20%-30% dalam penjimatan kos
 • 35% peningkatan dalam akses pesakit
 • 20% peningkatan dalam hasil
 • 30% pertumbuhan dalam pendapatan

Mengapa ia Penting

Platform penjagaan sokongan memacu nilai perniagaan dengan menyelaraskan komitmen kolektif pemain utama dalam industri penjagaan kesihatan.

Pihak berkepentingan Nilai Hasil
sabar – Peningkatan kesedaran
– Penglibatan yang lebih baik
– Pengalaman peribadi
– Peningkatan kadar kelangsungan hidup
– Kualiti hidup yang lebih baik
Penyedia penjagaan kesihatan – Penghantaran yang lebih baik
– Peningkatan kecekapan
– Meningkatkan keberkesanan
– Mengurangkan kadar kemasukan ke hospital
– Rawatan yang lebih cekap dan berjaya
– Peningkatan penggunaan sumber
Farmasi – Wawasan pelanggan dan pesakit terkemuka
– Peningkatan kredibiliti pelanggan dan pesakit
– Peningkatan pematuhan
– Pemahaman terperinci pesakit

Keperluan pengguna penjagaan kesihatan yang semakin berkembang memerlukan pembinaan hubungan jangka panjang antara pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan.

Dengan penyelesaian gangguan sistem penjagaan yang dikuasakan oleh kecerdasan, syarikat farmasi boleh meneruskan hubungan berterusan ini dan memajukan kedua-dua hasil pesakit dan perniagaan.

Mengemudi Daya Transformasi dalam Penjagaan KesihatanBagaimana Data Besar Akan Membuka Potensi Penjagaan KesihatanBagaimana Teknologi Mengubah Cara Penjagaan Kesihatan Mesti Berkomunikasi Dengan PesakitBagaimana Teknologi Mengubah Cara Penjagaan Kesihatan Mesti Berkomunikasi Dengan PesakitBagaimana Kecerdasan Buatan Mengubah Pengambilan Percubaan KlinikalEHR sebagai GPS untuk Penjagaan KesihatanAkan datang

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *