Gabenor Asa Hutchinson pada hari Jumaat (7 Mei) menghentikan penyertaan negeri dalam faedah pengangguran tambahan persekutuan yang menyediakan tambahan $300 seminggu kepada mereka yang layak. Langkah itu dibuat apabila data pengangguran AS menunjukkan jauh lebih sedikit yang kembali bekerja daripada yang dijangkakan.

Pelan Penyelamat Amerika bernilai $1.9 trilion yang ditandatangani menjadi undang-undang pada awal Mac oleh Presiden Joe Biden termasuk faedah pengangguran persekutuan $300 seminggu hingga September. Pelan itu juga termasuk pemeriksaan rangsangan $1,400 setiap orang dan $350 bilion kepada kerajaan negeri, tempatan dan puak untuk menampung defisit akibat wabak itu. $300 seminggu bersamaan dengan gaji tahunan $15,600.

‘Program itu dilaksanakan untuk membantu penganggur semasa wabak apabila perniagaan memberhentikan pekerja dan pekerjaan berkurangan,’ kata Gabenor Hutchinson dalam satu kenyataan yang disiarkan petang Jumaat. “Apabila kita muncul daripada COVID-19, syarikat peruncitan dan perkhidmatan, restoran dan industri cuba untuk kembali ke tahap pengangguran prapandemik, tetapi pekerja berkurangan hari ini seperti pekerjaan setahun lalu. Tambahan $300 persekutuan membantu beribu-ribu penduduk Arkansan melalui masa yang sukar ini, jadi ia berfungsi dengan baik. Kini kami memerlukan warga Arkansan kembali bekerja supaya kami boleh memulihkan ekonomi kami dengan pantas.”

Langkah itu menamatkan faedah kira-kira 10 minggu sebelum ia ditetapkan untuk tamat tempoh. Gabenor Hutchinson menyatakan bahawa Montana dan Carolina Selatan turut menarik diri daripada program bantuan pengangguran pandemik persekutuan.

Pagi Jumaat Biro Statistik Buruh AS melaporkan bahawa pengambilan gaji meningkat hanya 266,000 pada April, jauh di bawah jangkaan kebanyakan ahli ekonomi. Kadar pengangguran nasional meningkat daripada 6% pada Mac kepada 6.1% pada April. Dow Jones menganggarkan 1 juta pekerjaan baharu dan kadar pengangguran sebanyak 5.8%.

Juga, anggaran Mac 916,000 pekerjaan baharu telah disemak semula kepada 770,000 oleh BLS, dan anggaran Februari 468,000 telah disemak sehingga 536,000. BLS juga melaporkan keuntungan besar dalam pekerjaan sektor pelancongan dengan laporan April.

“Pada April, pekerjaan dalam masa lapang dan hospitaliti meningkat sebanyak 331,000, kerana sekatan berkaitan pandemik terus berkurangan di banyak bahagian negara. Lebih separuh daripada peningkatan adalah dalam perkhidmatan makanan dan tempat minum (+187,000). Keuntungan pekerjaan juga berlaku dalam hiburan, perjudian, dan rekreasi (+73,000) dan dalam penginapan (+54,000). Walaupun masa lapang dan hospitaliti telah menambah 5.4 juta pekerjaan sepanjang tahun, pekerjaan dalam industri turun sebanyak 2.8 juta, atau 16.8 peratus, sejak Februari 2020,” lapor BLS.

Beberapa ahli ekonomi dan ahli politik GOP berhujah bahawa faedah pengangguran adalah terlalu banyak dan menghalang sesetengah orang daripada kembali ke tenaga kerja. Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen berhujah bahawa faedah itu tidak menghalang orang ramai daripada kembali bekerja.

“Kami tahu ia akan menjadi jalan yang panjang untuk pemulihan. Itulah sebabnya undang-undang itu memberikan sokongan yang berkekalan dan bukannya hanya beberapa bulan pelepasan. Kami tahu ini bukan pertempuran 100 hari. Laporan pekerjaan hari ini menggariskan pendakian jangka panjang kembali ke pemulihan,” Yellen, yang juga bekas Pengerusi Lembaga Rizab Persekutuan, memberitahu pemberita semasa taklimat akhbar Rumah Putih yang diadakan Jumaat.

Mervin Jebaraj, pengarah Pusat Penyelidikan Perniagaan dan Ekonomi di Universiti Arkansas, menyebutnya sebagai ‘salah persepsi’ yang meluaskan faedah pengangguran menghalang orang daripada memasuki tenaga kerja. Beliau merujuk kepada komen Yellen bahawa pertumbuhan pekerjaan adalah tinggi dalam sektor dengan gaji rendah. Sekiranya faedah yang diperluaskan benar-benar menjadi penghalang kepada orang yang memasuki tenaga kerja, sektor ini tidak akan menjadi sektor peneraju pertumbuhan pekerjaan.

“Ini (pulangan pekerjaan yang tinggi dalam sektor pelancongan) adalah perkara utama yang kita hilang dalam semua perbincangan mengenai insurans pengangguran. Bekalan buruh masih lebih tinggi daripada permintaan,” kata Jebaraj.

Ahli ekonomi itu juga menambah ini melalui Twitter: “Jika kita mahu memulakan pertumbuhan pekerjaan semula, kita perlu melakukan sesuatu mengenai kadar vaksinasi kita yang sangat rendah. Kami tidak boleh kembali kepada penjagaan kanak-kanak, sekolah dan pekerjaan biasa sehingga kami mendapat lebih ramai orang yang diberi vaksin. Tawarkan semua insentif yang diperlukan untuk sampai ke sana.”

Faktor lain yang disebut yang menghalang orang daripada kembali ke tenaga kerja termasuk kebimbangan kesihatan tentang kembali ke persekitaran kerja sebelum lebih ramai orang diberi vaksin, isu penjagaan kanak-kanak, berada dalam pemberhentian sementara sehingga majikan dibuka semula, dan baby boomer yang bersara awal atau memutuskan untuk bekerja sambilan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *