ABB Fort Smith, Bahagian Motor NEMA, mengumumkan pada hari Isnin (24 Mei) ia akan membuat pelaburan $1 juta dalam Pusat Inovasi Peak, sebuah pusat kerjaya dan teknologi serantau di Fort Smith.

Pusat Inovasi Puncak Sekolah Awam Fort Smith, yang dijadualkan dibuka pada bulan Ogos, akan menjadi pusat kerjaya dan teknologi serantau dengan tumpuan pada strategi pengajaran yang inovatif dalam disiplin STEAM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan, Seni dan Matematik).

Pengundi Fort Smith pada Mei 2018 meluluskan peningkatan kilang sekolah, yang pertama dalam 31 tahun, meningkatkan kadar kilang di Fort Smith daripada 36.5 kilang kepada 42 kilang. Kadar baharu itu dianggarkan mengumpul $120.822 juta, $35 juta daripadanya akan digunakan untuk meningkatkan keselamatan di seluruh daerah. Pelan millage termasuk pusat kerjaya dan teknologi baharu bernilai $13.724 juta, kini Pusat Inovasi Puncak, yang menampilkan ruang makmal khusus dan bilik darjah untuk kursus dalam penjagaan kesihatan, teknologi maklumat dan pembuatan termaju.

Pelajar yang menghadiri pusat itu telah dijanjikan untuk menerima pendekatan langsung kepada kurikulum dan pengaturcaraan berfokuskan kerjaya yang diajar oleh Universiti Arkansas di fakulti Fort Smith sebagai lanjutan dari Pusat Teknikal Arkansas Barat.

Presiden Bahagian Motor NEMA Jesse Henson berkata ABB sentiasa memahami nilai pendidikan dan membuat usaha untuk melabur dalam pendidikan pelanggannya melalui latihan, pekerjanya melalui latihan kerja dan pembayaran balik tuisyen dan anak pekerjanya melalui biasiswa.

“Walaupun kami selalu melakukan perkara ini, kami percaya kami boleh melakukan lebih banyak lagi. Kami mahu melabur untuk masa depan anak muda kami dalam komuniti tempatan tempat kami beroperasi,” kata Henson. Kami mahu melabur untuk pelajar sekolah menengah di sini di kawasan lembah sungai.”

Dana itu akan digunakan untuk membeli peralatan pembuatan termaju, termasuk simulator praktikal, termasuk automasi dan elektrik, teknologi hijau, simulator kawalan projek dan banyak lagi, kata Dr. Terry Morowski, penguasa FSPS. Henson berkata peralatan itu akan membolehkan pelajar dunia sebenar, pengalaman praktikal yang boleh dimanfaatkan untuk membangunkan tenaga kerja yang sedia untuk digunakan oleh ABB hari ini.

“Sejak 10 tahun lalu, saya berbesar hati dapat bertemu dengan beberapa pelajar sekolah menengah ini. … Kami bernasib baik kerana mempunyai beberapa daripada mereka menjadi sebahagian daripada ABB. … Dan saya boleh memberitahu anda secara langsung bahawa ini adalah individu yang sangat berbakat. … Pelajar sekolah menengah ini mempunyai kebolehan dan sikap yang kita inginkan dan kemahiran belajar yang kita perlukan sekarang,” katanya.

Pusat Inovasi Puncak sedang dibina daripada kemudahan yang didermakan di persimpangan Zero Street dan Painter Lane di timur Fort Smith. Pada Februari 2019, ladang William Hutcheson Jr. menyumbangkan bekas bangunan pembuatan kasut Hutcheson di 5900 Painter Lane untuk menjadi tapak Peak. Bangunan seluas 181,710 kaki persegi yang terletak di atas hampir 17 ekar di sudut Zero Street dan Painter Lane menyelamatkan daerah itu sekurang-kurangnya $3 juta yang telah dianggarkan untuk membeli bangunan sedia ada untuk pusat kerjaya itu.

FSPS telah menerima pelbagai hadiah dan geran untuk pusat tersebut. ArcBest mengumumkan pada 7 Mei ia akan menderma $1 juta dan kawasan serbaguna 10,000 kaki persegi di Pusat Komuniti/Ruang Pembuat akan dinamakan sempena syarikat perkapalan dan logistik yang berpangkalan di Fort Smith. Baptist Health-Fort Smith dan Mercy Fort Smith mengumumkan pada 8 Februari satu kerjasama untuk melabur $1 juta – $500,000 setiap satu – dalam pengaturcaraan sains penjagaan kesihatan di pusat itu. Pada Januari 2020, Gabenor Asa Hutchinson menjanjikan $2.1 juta dalam pembiayaan negeri daripada Pejabat Pembangunan Kemahiran (OSD) Jabatan Perdagangan Arkansas untuk digunakan bagi peralatan pembuatan termaju untuk pusat itu. Telah diumumkan pada September 2019 bahawa FSPS akan menerima geran persekutuan $1.4 juta daripada Pentadbiran Pembangunan Ekonomi (EDA) Jabatan Perdagangan AS untuk membantu membina pusat itu. Pada Jun 2020, Yayasan Gene Haas mengumumkan geran $1 juta untuk pengembangan makmal mesin bersepadu komputer di pusat itu.

Program pendidikan di pusat itu akan disediakan kepada kira-kira 43,000 jumlah pelajar dari 22 daerah sekolah wilayah; program ini akan melengkapkan pelajar kerjaya dan kolej dengan kemahiran dunia sebenar supaya mereka boleh mendapatkan pekerjaan bergaji tinggi dan/atau melanjutkan pengajian tinggi dalam bidang pilihan mereka.

“Pelajar di Fort Smith dan kawasan lembah sungai yang lebih besar akan berpeluang mengalami latihan simulasi khusus pekerjaan di makmal yang tiada tandingan di negeri kita. Ini berlaku di sini, di Fort Smith. … Ini adalah sesuatu yang boleh dibanggakan dan teruja dan saya tidak sabar untuk melawat makmal dan memberitahu anda kerana ia sangat mengujakan apa yang berlaku untuk anak-anak kita,” kata Morawski.

Selepas pengubahsuaian, kemudahan itu akan berkeluasan 160,000 kaki persegi dengan ketersediaan untuk pembesaran masa depan di 17 ekar, kata daerah itu. Ruang pembelajaran Fasa Satu akan menjadi kira-kira 80,000 kaki persegi dengan kemudahan dan pelaburan peralatan sebanyak $20 juta, menurut daerah sekolah.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *