Permulaan teknologi hartanah OJO Labs mengumumkan pada Selasa penutupan pusingan pembiayaan $62.5 juta dan pemerolehan Movoto , tapak carian hartanah kediaman.

Dengan pembiayaan terkini, OJO Labs kini telah mengumpul $134 juta dalam pembiayaan teroka sejak penubuhannya pada 2015, menurut Crunchbase. Wafra mengetuai pelaburan terbaharu, yang turut termasuk penyertaan daripada Breyer Capital , Rakan Kongsi LiveOak Venture , Royal Bank of Canada dan Northwestern Mutual Future Ventures . Syarikat itu enggan mendedahkan di mana penilaian pusingan terbaru ini dinaikkan.

John Berkowitz, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama OJO Labs, memberitahu HousingWire bahawa modal baharu itu hanya sebahagiannya digunakan untuk membiayai pembelian Movoto dan selebihnya akan menuju ke arah mengembangkan perniagaan gabungan. Tambahnya, pembelian itu dibuat dengan gabungan tunai dan ekuiti.

Memperoleh syarikat permulaan lain jelas merupakan bahagian penting dalam strategi pertumbuhan OJO Labs yang berpangkalan di Austin. Syarikat itu, yang menggabungkan kecerdasan manusia dan mesin untuk menyediakan cadangan dan cerapan hartanah yang diperibadikan, turut memperoleh platform perisian hartanah RealSavvy pada Oktober lalu. OJO Labs juga mengambil WolfNet Technologies pada Oktober 2018.

Ia tidak mendedahkan berapa banyak yang dibayar untuk Movoto, hanya menyatakan bahawa syarikat yang berpangkalan di San Mateo adalah ‘tapak carian hartanah kediaman 5 teratas yang paling pesat berkembang di Amerika Syarikat dengan hampir 24 juta lawatan bulanan.’

Syarikat itu percaya masih terdapat jurang yang besar antara permulaan carian dalam talian berpandu sendiri dan saat pengguna bersedia untuk melibatkan diri secara mendalam dengan ejen. Pada masa ini, bot AI OJO Lab menjawab soalan untuk bakal pembeli dan penjual rumah apabila mereka berada dalam fasa ‘di antara’ itu. Pembeliannya terhadap Movoto akan membantu meningkatkan keupayaannya untuk membantu orang ramai dalam perjalanan membeli rumah mereka, kata syarikat itu dalam satu kenyataan. Syarikat itu terus membantu menghubungkan orang ramai dengan ejen dan profesional perkhidmatan untuk membawa mereka ke peringkat seterusnya.

Berkowitz berkata keupayaan Movoto untuk mengoptimumkan carian berdasarkan tingkah laku dan penglibatan pengguna telah membolehkannya ‘bersaing dengan tiga syarikat besar yang didagangkan secara awam sambil memperoleh bahagian pasaran secara berterusan sejak 2018.’

“Tapak carian pertama pengguna Movoto digabungkan dengan penasihat AI OJO Labs menandakan pengalaman baharu yang akan mengubah cara kami membeli dan menjual rumah selama-lamanya,” tambahnya.

Beliau memberitahu HousingWire bahawa walaupun sebelum pengambilalihan ini, OJO Labs telah menggandakan saiz syarikat sejak enam bulan lalu dari segi pengguna dan transaksi yang dijalankan melalui sistemnya.

‘COVID telah menjadi pendorong sebenar,’ katanya. ‘Kami menjangkakan beberapa gandaan pertumbuhan hasil dalam tempoh 18 bulan akan datang.’

Dengan pembelian itu, OJO Labs meningkatkan bilangan pekerjanya daripada 279 pekerja kepada 347 yang tersebar di empat lokasi.

Jim Breyer, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Breyer Capital, percaya cara orang ramai membeli dan menjual rumah telah berubah sejak sekian lama. Evolusi itu, katanya, telah dipercepatkan selepas COVID-19.

‘Saya percaya OJO Labs bersedia untuk menjadi peneraju dalam era industri pembelian rumah yang akan datang,’ katanya dalam satu kenyataan bertulis.

Sementara itu, penggunaan chatbot AI menjadi lebih biasa dalam hartanah. Pemain lain termasuk CINC , yang bertujuan untuk merevolusikan proses penjanaan utama.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *