ADUAN mengenai pemberi pinjaman hari gaji telah melonjak dengan ‘mengejutkan’ 130 peratus dengan beberapa tingkah laku pemberi pinjaman diselar sebagai ‘tidak boleh diterima’.

Perkhidmatan Ombudsman Kewangan berkata ia menerima hampir 40,000 aduan baharu mengenai pemberi pinjaman jangka pendek pada 2018 – meningkat daripada 17,000 pada tahun sebelumnya.

Laman web pinjaman habis bulan
Aduan mengenai pemberi pinjaman hari gaji telah meningkat sebanyak 130 peratus

Itu merupakan peningkatan 130 peratus yang mengejutkan dan kenaikan kelima terbesar dalam aduan mengikut produk kewangan.

Pemilik QuickQuid Casheuronet adalah yang paling banyak mengadu tentang pemberi pinjaman hari gaji dengan 10,409 kes baharu pada 2018 di mana 63 peratus daripadanya dikekalkan memihak kepada pengguna.

Ia diikuti oleh WDFC, pemilik Wonga, dengan 6,876 aduan yang mana 68 peratus lebih tinggi dikekalkan terhadap firma itu.

Seterusnya ialah pemilik Lending Stream Gain Credit dengan 5,414 aduan (61 peratus dikekalkan) dan Pinjaman Tunai Segera, yang berdagang sebagai The Money Shop, dengan 3,241 aduan (43 peratus dikekalkan).

Bagaimana untuk menuntut bayaran balik daripada pemberi pinjaman hari gaji

ANDA boleh menuntut pampasan daripada pemberi pinjaman hari gaji jika pinjaman itu tidak mampu dimiliki, walaupun anda telah selesai membayarnya.

Jika anda rasa anda terhutang pampasan, maka anda harus mengikuti langkah-langkah ini daripada DebtCamel tentang cara untuk menuntut.

1. Semak sama ada anda tersilap menjual pinjaman

Sebelum pemberi pinjaman memberi anda pinjaman, mereka perlu menyemak sama ada anda mampu membayarnya semula.

Untuk pinjaman hari gaji mampu milik, anda perlu membayar balik pada bulan berikutnya serta membayar bil dan hutang anda yang lain.

Pinjaman itu tidak mampu dibayar jika:

  • anda sering melancarkan pinjaman atau meminjam semula sejurus selepas membayar balik pinjaman;
  • pinjaman anda daripada pemberi pinjaman semakin besar;
  • beberapa pembayaran balik lewat; atau
  • pinjaman itu merupakan sebahagian besar daripada pendapatan anda.

Minta pemberi pinjaman untuk mendapatkan salinan butiran pinjaman anda, seperti masa anda mengeluarkannya dan berapa banyak faedah yang anda bayar.

Bandingkannya dengan penyata bank anda dari masa anda mengeluarkannya dan pastikan anda dapat membayar balik pinjaman selepas anda membayar bil anda.

2. Buat aduan
Terdapat laman web yang akan membantu anda menyerahkan aduan anda kepada pemberi pinjaman tetapi berhati-hati bahawa jika anda berjaya mereka akan mengambil potongan pampasan anda.

DebtHacker.co.uk ialah alat percuma sepenuhnya yang akan membantu anda dengan proses yang sama.

Jika anda lebih suka melakukannya sendiri maka anda harus menulis surat atau e-mel yang memetik ‘pinjaman tidak mampu’ dan meminta bayaran balik penuh faedah dan caj yang anda bayar, ditambah dengan faedah 8 peratus Ombudsman di atas.

Juga minta pinjaman dikeluarkan dari rekod kredit anda.

Anda boleh menemui templat surat dalam DebtCamel , MoneySavingExpert dan MoneyAdviceService – walaupun sesetengah pemberi pinjaman akan mempunyai persediaan alat tuntutan semula mereka sendiri.

Anda boleh mengadu walaupun pemberi pinjaman telah masuk ke dalam pentadbiran.

3. Pergi ke Ombudsman

Jika anda tidak mendengar apa-apa balasan daripada mereka selepas lapan minggu maka anda harus membawa isu itu kepada Ombudsman Kewangan .

Anda juga harus menghubungi mereka jika aduan anda ditolak, bayaran balik adalah terlalu rendah atau mereka enggan mempertimbangkan pinjaman yang berusia lebih enam tahun dan telah dijual kepada pemungut hutang.

Tetapi sedar bahawa anda biasanya tidak boleh mengadu kepada Ombudsman di mana firma itu telah mengambil bahagian dalam pentadbiran.

Ini diikuti oleh Curo Transatlantic Limited, yang didagangkan sebagai Pendahuluan Hari Gaji dan Pinjaman Juo, dengan 2,797 aduan (49 peratus dikekalkan).

Wonga, Wage Day Advance dan Juo Loan semuanya musnah dalam beberapa bulan kebelakangan ini selepas bergelut untuk memproses ratusan ribu tuntutan pampasan daripada peminjam yang menuduh mereka meminjamkan secara tidak bertanggungjawab, menyebabkan rakyat Britain yang terdedah untuk membayar kadar faedah yang tinggi.

Wonga berhenti memberi pinjaman pada Ogos 2018 dan kini pentadbir berkata pelanggan kini mempunyai masa sehingga tengah malam pada 30 September 2019 untuk memohon pembayaran.

Sementara itu peminjam WageDayAdvance dan Juo Loan – yang gagal pada Februari ini – telah diberitahu bahawa mereka mempunyai masa sehingga tengah malam pada 31 Ogos untuk membuat tuntutan.

Kami bercakap dengan seorang bapa kepada dua anak yang mendapat bayaran balik £3,750 untuk pinjaman gaji £600 daripada Wonga yang dia tidak mampu.

Lihat kotak di atas untuk mendapatkan bantuan menuntut semula pinjaman hari gaji anda.

Aduan melonjak ke paras tertinggi lima tahun

Secara keseluruhan, aduan yang dibuat kepada Perkhidmatan Ombudsman Kewangan telah melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh lima tahun, dengan lebih 388,000 aduan baharu dibuat pada tahun dari April 2018 hingga April 2019.

Itu peningkatan 14 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Produk dengan peningkatan terbesar dalam aduan ialah pinjaman ansuran (kenaikan 360 peratus), diikuti oleh pembiayaan orang ramai berasaskan pelaburan (kenaikan 200 peratus), skim kecil yang ditadbir sendiri (kenaikan 181 peratus), dan pinjaman penjamin (130). peratus kenaikan).

Kami mendedahkan awal minggu ini bahawa NatWest adalah bank paling teruk kerana membantu pelanggan menipu, menurut data Ombudsman.


QuickQuid adalah yang paling banyak mengadu tentang pemberi pinjaman hari gaji dengan 10,409 kes baharu pada 2018

Caroline Wayman, ketua ombudsman dan ketua eksekutif Perkhidmatan Ombudsman Kewangan, berkata ia tidak cukup baik daripada penyedia kewangan.

Beliau berkata: ‘Terlalu kerap kita melihat bahawa kepentingan pengguna tidak terikat dengan perkhidmatan kewangan.

“Ini menandakan jumlah aduan tertinggi dalam tempoh lima tahun yang dibawa oleh pengguna kepada kami, dan tingkah laku yang kami lihat daripada sesetengah perniagaan adalah tidak cukup baik.

“Walaupun kami melihat contoh perniagaan bertindak balas dengan baik terhadap kebimbangan pelanggan, kami juga melihat banyak firma yang tidak. Mesej kami kepada perniagaan ialah amalan mesti bertambah baik. ”

Tetapi jurucakap Persatuan Kewangan Pengguna – badan perdagangan yang mewakili bahagian terbesar pemberi pinjaman jangka pendek – mengatakan banyak tuntutan yang dibuat kepada Ombudsman tidak mempunyai kaki untuk berdiri.

Mereka berkata: “Adalah penting untuk menjelaskan bahawa sektor ini telah berubah secara besar-besaran, dan kebanyakan aduan ini bermula sejak beberapa tahun lalu.

‘Angka-angka ini menunjukkan peningkatan yang sangat mengecewakan, didorong oleh banjir daripada syarikat pengurusan tuntutan dan kami terus melihat banyak aduan yang tidak mempunyai asas.’

Mereka menambah: ‘Kami juga mempunyai kebimbangan tentang bagaimana Perkhidmatan Ombudsman Kewangan mengira beberapa angka yang termasuk dalam semakan tahunannya.

“Ketidaktepatan termasuk sebahagian besar aduan yang dilaporkan oleh FOS seperti yang dikekalkan, sedangkan yang sebaliknya adalah benar. Aduan yang ditarik balik dikira sebagai aduan baharu, tetapi tiada aduan diambil kira dalam kadar yang dikekalkan.”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *