Dash, mata wang kripto yang mengutamakan privasi yang menawarkan hampir transaksi serta-merta, telah membangunkan mesin layan diri minuman yang boleh menjamin transaksi tanpa memerlukan pengesahan blok. Peminat Dash percaya ciri transaksi dan pengesahan segera mempunyai potensi besar untuk peruncit tempat jualan.

 

 

 

 

Peminat Dash Dan Handler akan membawa mesin itu ke Persidangan d10e di San Francisco, Calif. bulan ini, 19 hingga 20 Julai, di mana dia berharap dapat menjana minat dalam transaksi segera dan keupayaan pengesahan teknologi InstantSend Dash, yang sebelum ini dipanggil InstantX.

 

Transaksi Segera Kini Menjadi Realiti

 

‘The Dash N’ Drink menjadikan (urus niaga segera) nyata, di hadapan mata anda,’ kata Handler kepada CCN. “Anda mengimbas kod QR pada skrin, dan setin soda keluar. Dengan segera dan selamat. Ia bukan lagi perbincangan hipotesis.”

 

Mesin “Dash N’ Drink” dicipta oleh Dustin Eward dan Jeremy Maus, dua pengguna Dash lama.

 

Tujuan utama mesin Dash N’ Drink, yang memulakan kerjaya pada Persidangan Bitcoin Amerika Utara pada bulan Januari, adalah untuk menunjukkan teknologi InstantSend Dash.

 

Bagaimana ia berfungsi

 

InstantSend menggunakan rangkaian masternode peringkat kedua Dash untuk menjamin transaksi. Penguncian seluruh rangkaian menghalang percubaan berbelanja dua kali. Urus niaga tidak boleh diterbalikkan sama ada, sama dengan kemasukan blockchain.

 

Menurut Handler, rangkaian masternode Dash mengesan transaksi yang ditandakan ‘InstantSend.’

 

Rangkaian mengeluarkan kunci pada input kepada transaksi dan menyiarkan mesej ‘tx yang disahkan’ ke rangkaian. Input ini tidak boleh digunakan untuk sebarang transaksi lain.

 

‘Realitinya ialah dalam masa dua saat, transaksi boleh dianggap muktamad,’ kata Handler. ‘Maksudnya kepada vendor ialah buat pertama kalinya, crypto boleh bersaing dengan rangkaian kad kredit.’

 

Kelebihan Untuk Peniaga Runcit

 

Teknologi ini membolehkan Dash bersaing dengan kad kredit untuk transaksi tempat jualan tanpa bergantung kepada pihak berkuasa berpusat. Peminat Dash percaya teknologi itu akan memberi kelebihan kepada pedagang berbanding kaedah pembayaran lain kerana ia tidak bergantung pada pemproses pihak ketiga untuk membenarkan transaksi.

 

Handler menambah, “Penjual runcit boleh memberikan barangan fizikal kepada pembeli dan yakin bahawa dia akan dibayar. Teknologi ini dikodkan ke dalam protokol, bukan tambahan oleh pihak ketiga.”

 

Pengguna Juga Mendapat Manfaat

 

InstantSend juga memberikan pembeli faedah untuk mengesahkan transaksi dalam beberapa saat berbanding sistem tempat jualan yang lain.

 

Bitcoin dan transaksi mata wang kripto lain, sebagai contoh, boleh memerlukan pengguna menunggu pengesahan, purata 10 minit yang dilaporkan untuk pengesahan tunggal, sebelum penerima boleh menganggap transaksi itu sah. Penantian boleh menjadi lebih lama apabila sistem tertunggak dengan aktiviti.

 

Siapa yang mahu menunggu beberapa minit untuk minum dari mesin layan diri?” Pengendali bertanya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *