Biasanya, ini tidak akan menjadi berita yang rapat hari ini. Perbualan tiga hala, temu bual dwi, yang dijalankan di program radio “Late Night” ABC National oleh hos Phillip Adams bersama Andreas Antonopoulos. Dengan klip audio yang disiarkan di blog Yanis Varoufakis pada bulan Mac 2014, program itu sendiri nampaknya telah berlangsung lewat pada tahun 2013. Harga bitcoin sentiasa dirujuk sebagai $1000 USD setiap Bitcoin, yang tidak pernah berlaku sejak lewat. 2013. Hanya banyak yang telah berubah sejak perdebatan/wawancara ini, yang menjadikan berita yang kelihatan lama ini amat relevan apabila tahun 2015 semakin mekar.

 

 

Yanis Varoufakis: Daripada mempengaruhi minda muda kepada ekonomi negara

 

 

Seperti yang saya bincangkan dalam artikel saya minggu lepas, Yanis Varoufakis sejak itu telah menjadi Menteri Kewangan Greece selepas pilihan raya negara bulan lepas. Kedudukan baharu ini jelas memberinya banyak kuasa dan pengaruh terhadap nasib masa depan Bitcoin di Greece. Kerajaan dunia sedang berbaris untuk mengambil bahagian dalam hubungan mereka dengan mata wang digital, sama seperti cara mereka meletakkan diri mereka dalam permainan catur mata wang fiat. Rusia dan China mempunyai lebih banyak pertaruhan sampingan daripada bookie ‘Fight Club’ apabila ia berkaitan dengan tawaran perdagangan yang jauh dari Dolar AS. Ekonomi dunia berubah secara drastik, dan kesetiaan berkembang hampir setiap hari.

 

Bitcoin sejak masa ini telah menyaksikan nilai Dolar AS jatuh kira-kira 80%. Sebaliknya, ia telah menandatangani Microsoft, Dish Network, ESPN, PayPal, dan ramai pemimpin industri lain untuk perkongsian, dan juga telah melihat rekod modal teroka pada 2014 dan 2015. Dan Andreas Antonopoulos telah menulis buku tentang ‘Menguasai Bitcoin’ , telah dipanggil ke Senat Kanada untuk menasihati mereka tentang Bitcoin pada masa depan mereka, dan telah mengukuhkan dirinya sebagai suara utama dalam mata wang digital di seluruh dunia.

 

Selepas mendengar temu bual/perdebatan setengah jam ini, di mana hos Adams bertanyakan soalan kepada Antonopoulos, kemudian bertanya kepada Varoufakis soalan yang berbeza, atau meminta jawapan langsung, saya terkejut dengan ‘skeptisisme’ Varoufakis. Bukan sekali, tetapi dua kali dia menyamakan Bitcoin dengan ‘Tulip-mania’, ledakan ekonomi abad ke-17 yang berputar di sekitar bunga terkenal itu.

 

 

‘Apa (Bitcoin dan Rantaian Blok) bukan adalah asas yang kukuh untuk wang alternatif,’ kata Varoufakis dalam menerangkan Bitcoin. “Terdapat tragedi besar di sini dengan Bitcoin, yang mempunyai dua lipatan. Banyak saya, ahli ekonomi, gagal mengenali kecemerlangannya, kecemerlangan algoritma. Dan pembimbing sorak Bitcoin, yang mematuhi teori ekonomi wang yang sangat primitif dan cacat, dan memikat (orang) ke dalam sejenis “Tulip-mania. Dibentangkan sebagai bentuk wang alternatif, ia bukan mata wang pun!”

 

 

Kemudian dalam temu bual membawa Bitcoin sebagai beberapa skim piramid:

 

 

“Terdapat golongan bangsawan Bitcoin, pengguna awal Bitcoin, yang mengumpul Bitcoin dengan sangat murah dari awal. Mereka mempunyai banyak sebab untuk bercakap perkara ini dan memikat orang menjadi seperti mania atau piramid seperti Tulip, membuat tuntutan yang berlebihan, dan untuk menyeru (rakyat Cyprus), melalui krisis ekonomi mereka, untuk (membuka dan menggunakan yang baru. ATM Bitcoin). Ini semua hanya gembar-gembur.”

 

 

BTW, nilai Bitcoin meningkat tiga kali ganda semasa ‘bail-in bank’ yang terkenal di Cyprus, menjadikan nilai USD hampir $250 pada masa itu. Nilai emas dan perak tidak terjejas.

 

Dia juga membuat beberapa penegasan liar bahawa Standard Emas menyebabkan kejatuhan pasaran saham epik 1929, yang hanya salah dari segi sejarah. Piawaian Emas memang merugikan AS dalam Kemelesetan, disebabkan oleh salah urus kadar faedah perbankan oleh kerajaan seperti yang lain, tetapi kejatuhan itu tidak ada kaitan dengan Piawaian Emas itu sendiri.

 

Varoufakis betul dalam beberapa perkara. Dalam sudut pandangan mata wang negara makro-ekonomi, Bitcoin tidak bersedia atau direka bentuk untuk mengambil alih ekonomi negara. Daripada apa yang saya lihat, Bitcoin tidak direka untuk disepadukan dengan mudah ke dalam politik negara, paradigma perbankan berpusat, atau dibina di sekitar KDNK satu negara. Tiada siapa yang mengatakan ia sepatutnya.

 

Varoufakis suka menggunakan perkataan ‘cacat’ dalam temu bual ini, dan tiada sistem yang lebih ‘cacat’ daripada model ekonomi semasa dunia. Setiap negara memperoleh wang sebanyak yang mereka mahu, dimodelkan mengikut sistem Amerika Syarikat, yang beroperasi sebagai mata wang rizab global, dikawal semata-mata oleh fiat. Masalahnya ialah AS mendapat kuasa ekonomi dengan kekuatan dan pengaruh mata wangnya di seluruh dunia dan pada masa yang sama mengeksport inflasinya ke semua negara lain. Dan apabila negara lain membuat terlalu banyak wang lucu, seperti tuan AS mereka lakukan, dan mereka bukan Mata Wang Rizab Global, ekonomi mereka sentiasa runtuh. Senang jadi orang Amerika. Semua faedah; tiada satu pun tanggungjawab.

 

Satu-satunya masalah ialah ini adalah cerun yang licin. Sekarang, AS telah merosakkan sistem dengan begitu teliti, dengan penurunan mata wang, keterhutangan, dan kebergantungan, sehingga jin itu tidak boleh dimasukkan semula ke dalam botol. Kini, ekonomi AS bergantung pada kadar faedah 0% untuk terus hidup, dan mempunyai defisit perdagangan dengan setiap negara di Bumi. Gelembung semakin besar, dicirikan oleh keadaan semasa Pasaran Saham, yang berada pada Bull Run yang tidak pernah berlaku sebelum ini selama enam tahun. Mana-mana orang dari mana-mana garam ekonomi melihat gelembung kewangan yang menjulang berkembang begitu besar sehingga menjadikan 2008 kelihatan seperti berjalan-jalan di taman. Ekonomi AS sepatutnya runtuh pada tahun 2008, dan gelembung ini akan menyelesaikan kerja. Ekonomi tidak pernah pulih dari tahun 2008. Satu-satunya piramid yang sedang berjalan diuruskan oleh mereka yang berkata, ‘kita dalam pemulihan’ atau ‘pelongsor hijau’.

 

 

 

Kini setelah Varoufakis bertanggungjawab ke atas ekonomi Greece, saya tertanya-tanya bagaimana dia suka pergi bersama-sama ke seluruh EU untuk keluar daripada jumlah terhutang budi kepada bank pusat yang membantu Greece dengan pasir hisap yang besar. Pengurusan ekonomi Greece telah melihat lebih banyak ‘kecacatan’ daripada Bitcoin yang pernah tahu. Varoufakis nampaknya lebih tahu daripada jatuh cinta dengan cerita seperti tulip Bitcoin.

 

Kini, tiba masanya untuk beliau menunjukkan dan membuktikan bahawa model perbankan berpusat berasaskan mata wang fiat ini, bukan standard Emas disokong, jelas merupakan cara yang lebih baik ke hadapan, terutamanya untuk Greece. Menarik untuk melihat siapa yang masih bertahan lima tahun dari sekarang, kisah ‘Tulip’ Bitcoin atau pemahaman terdesak Greece pada kedaulatan ekonomi.

 

Yanis, lantai itu milik awak.

 

Apakah pendapat tentang ulasan oleh Varoufakis? Bolehkah dia mengubah Greece, dan menjadikannya pelarut secara ekonomi sekali lagi? Kongsi di atas dan komen di bawah.  

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *